A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Новожеланівська спеціальна школа № 39 Донецької обласної ради

День безпечного Інтернету

Дата: 15.02.2024 22:31
Кількість переглядів: 24

Цілий тиждень педагоги Новожеланівської спеціальної школи  № 39 Донецької обласної ради проводили актвності з нагоди дня безпечного Інтернету, оскільки метою цього дня є поширення знань про безпечне та відповідальне використання цифрових технологій.

Класна керівниця 9-го класу Катерина БОЙЧЕНКО провела заняття на тему "Поради з кібербезпеки та схеми шахрайства у воєнний час" (за матеріалами на тему платіжної безпеки, розробленими експертами Національного банку України в межах Всеукраїнської кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай). Не дивлячись на те, що учні вже мають досвід користування банківськими картами, розрахунком в мережі інтернет та технологією NFC, це заняття принесло користь як учням, так і класному керівникові. Перегляд презентації, аналіз ситуацій допомогли досягнути мету заняття: поліпшити обізнаність здобувачів освіти про кібергігієну, платіжну безпеку та сформувати культуру безпечної поведінки у віртуальному просторі. І, звісно, зробити висновок: "У світі сучасних технологій важливо бути підготовленим до можливих ризиків та небезпек".

Вчитель- дефектолог Віолетта ШМИГА на уроки інформатики у 5-Б, 6-Б, 6-В класах були провела з учнями профілактично-інформаційний квест «Безпечні мандри Інтернет просторами», присвячений обізнаності про кібербезпеку та популяризації безпечної поведінки в Інтернеті. Учні виконували цікаві інтерактивні завдання, працювали з QR-кодами, дізналися більше про Інтернет-культуру, пригадали правила Інтернет спілкування та дали обіцянки їх дотримуватись, а також познайомилися з цікавими, а головне, безпечними Інтернет-ресурсами.

Для учнів 3-5, 6-8 класів педагог-організатор Олена Мантурова і практичний психолог школи Ірина МАКУХ організували і провели години спілкування, направлені на формування у дітей знань про безпечне, відповідальне і позитивне використання цифрових технологій, а також на тему фінансової грамотності (за матеріалами Гаразд і ТАЛАН - центр фінансових знань Національного банку України).

Зустрічі з дітьми були інформативно насичені.

Говорили про "+" і "-" Інтернету;

- про інтернет-загрози;

- хто такі шахраї у віртуальному світі;

- як захистити свій смартфон від шахраїв;

- якими мають бути паролі до акаунтів і як створити складний та надійний пароль;

- розбиралися з такими поняттями, як фішинг, вішинг, скімінг, зосереджуючи увагу не на самих поняттях, а що за ними ховається;

- що робити, щоб вберегтися від вірусів, інтернет-залежності, кібербулінгу;

- вчили правил платіжної безпеки, знайомили з видами та сценаріями шахрайства, щоб уберегти учнів від таких випадків.

Вчителем інформатики  Ольгою ФАДЄЄВОЮ на уроках інформатики в 5-10 класах  був проведений тиждень безпеки в Інтернеті. Учні дізналися, як захистити акаунти та пристрої, а також кошти на платіжній картці. Зрозуміли, як ламають сторінки в соціальних мережах та виманюють кошти у месенджерах, яке є телефонне шахрайство, як здійснити безпечні онлайн-покупки.

В день безпеки в Інтернеті 06.02.24р. учні долучилися до освітнього заходу "Правила платіжної безпеки. Види шахрайства", вчителька використовувала матеріали на тему платіжної безпеки, розроблені експертами Національного банку України в межах Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай.

Також разом з вчителем розглядали шляхи попередження небезпеки в Інтернеті та ознайомились з безпечним користуванням сайтів для підлітків.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора